Het jaar zat vol

mediawijze wensen voor 2020

Net bereidde ik de laatste opdracht voor die nog dit jaar uitgevoerd zal worden en die een erfenis is van mijn vroegere ‘partner in crime’ Jo (die in La Douce France andere vruchtbare grond opzocht). Daarmee moet ik enkel en alleen nog wat offertes en opdrachtvoorstellen uitwerken, en dan zit het eerste volle werkjaar van @mediapedagoog er op.

Al een hele tijd moet ik op mails of telefoontjes antwoorden: “Het spijt me, maar voor dit jaar zit het vol, plannen we volgend jaar in?”.

Het loopt dus goed.

De dag per week die ik me vanaf mei 2018 gaf om als zelfstandig @mediapedagoog mijn expertise ter beschikking te stellen voor uitdagingen her en der, en waarbij ik opvoeding aan media koppel, heeft gewerkt.

Het loopt soms zo goed dat die andere dag dat ik voorzie om te fietsen eraan in schoot. Daarom staat ‘balans’ hoog in mijn nieuwe ‘beleidsplan’ voor 2020. Balans is trouwens een van de meest terugkomende woorden tijdens alle opdrachten samen van dit jaar, vooral de zoektocht ernaar. Pas nog vroeg de CM mee te denken naar een aanbod rond balans voor ouders en kinderen. Hier hoor je dus nog van.

Zonder in te veel detail te treden (eerder om een idee te geven van wat ik allemaal gedaan heb dan), enkele voorbeelden die illustreren waar @mediapedagoog momenteel voor staat.

In eerste instantie helemaal uit mijn comfortzone werkte ik voor Joetz vzw een lespakket uit voor de laatste graad van het secundair onderwijs rond sociale media onder de titel ‘Me Myselfie and I’ (en uiteraard start deze sessie met een muziekje).  Ik leer elke keer heel veel bij van de jongeren zelf, waarover ik op ouderavonden dan weer met plezier vertel. Deze ouderavonden rond mediaopvoeding zijn dan ook mijn ‘metier’ geworden, een one-man show die samen met de ouders opgebouwd wordt (de eerste vraag is steevast: ‘Waar moet jij een antwoord op krijgen eer de avond geslaagd is’). Volgend jaar wil ik dit format verder herwerken tot een echte comedy-show, maar daarover straks nog wat.

Dat er grote nood is aan begeleiding rond mediawijsheid en mediaopvoeding blijkt uit de verzameling van organisaties die al door mij begeleid werden vorig jaar. En er starten volgend jaar al zeker weer 2 trajecten op, in twee specifieke sectoren, in grote organisaties, iets waar ik enorm naar uitkijk. Samen met Link in de Kabel zal ik een deel van deze methodiek volgend jaar verder documenteren en open-source ter beschikking stellen. Of misschien wordt dit nog eens een offline publicatie, om aan te ruiken Jo.

Ik werkte vorig jaar ook met kleinere kinderen. In een bibliotheek ging ik terug naar de basis van mediawijsheid: hoe kunnen we op een creatieve manier kinderen wat bijleren over technische vaardigheden maar evenzeer over strategische vaardigheden (om nog eens deze terminologie te gebruiken). Maar ik werkte ook vanuit Mediaopvoeding.be een, in onze ogen, essentieel pakket uit voor leerlingen in de laatste graad van het lager onderwijs, hun ouders, leerkrachten en schoolmanagement. De thema’s hierin zijn: online communicatievaardigheden én digitale balans. Want al nog voor zij een smartphone krijgen voor communie of lentefeest kunnen we hen hierover al veel leren.

En daarnaast waren er nog de lezingen her en der. De vrijwilligers van Teleonthaal inspireerden me voor de grootouderavonden, Mediawijs wist me vlot te vinden, voor de Huizen van het Kind  mocht ik al enkele avonden doen, de samenwerking met het Huis van het Kind Leuven werd opgestart (hierover straks ook nog iets) en ook Expoo zelf (die de Huizen van het Kind ondersteunt) vroeg me dit jaar nog wat te doen. Eigenlijk is dit laatste een keitof project aan de hand van een film. We zullen volgend jaar hier verder rond samenwerken. Hou de week van de opvoeding goed in het oog!

Dus het loopt meer dan goed!

Wat staat er volgend jaar zeker al ook op de agenda?

In eerste instantie de balans een beetje kantelen zodat fietsen terug meer is dan 1x per week op de MTB en ’s avonds op de rollen wegens tijdsgebrek.

Waar ik echt werk van wil maken is expertise verzamelen rond mediaopvoeding samen met diegenen waar het over gaat. Daarom plan ik volgend jaar een traject met ouders waarin we met een aantal thema’s echt aan de slag gaan, eerst in groep en nadien in real life in de gezinnen zelf. Dit moet resulteren in heel praktische methodieken en tools die hun werking bewezen hebben. Dat zou een mooi boek kunnen worden, vol handige tips (die meer vertellen dan ‘hou de communicatie open’ en dus echt zeggen ‘hoe je dat doet’). Misschien plan ik ook nog een traject in met jongeren. Waar ik nog meer van droom is een comedy-cabaret of welke toneelvorm dan ook  vol met digitale interactie, op een écht groot podium. Multimodaal, want dat beklijft veel meer. De eerste stappen daartoe worden nu reeds gezet. Ik kijk er naar uit zoiets te gaan schrijven en dan geboren te laten worden.

Maar volgend jaar moet er zeker ook één project (groot of klein) inzitten waarbij ik eens geen kennis moet overbrengen. Misschien is dat terug meer dj’en, iets met koken en eten, maar het zou ook een restaurant kunnen zijn met mensen met een beperking. Blenden dus!

Enkele weken geleden moest mijn zoon als opdracht ‘een zelfstandige interviewen’. Hij koos mij. Zijn eerste vraag was: Hoe wil je dat mensen jou zien? Wel, als een gepassioneerd iemand met een thema die via het ondernemen erin slaagt dit een meerwaarde te laten zijn voor de samenleving én zichzelf. Als dit je aanspreekt, plan dan maar iets in, volgend jaar.  

Voor straks wens ik je alvast een mediawijs 2020 toe.

Davy