Internetverslaving

(overgenomen vanop de website van de uitgever)

Internet heeft ons veel goeds gebracht, maar het bracht ons op zijn minst één nieuw probleem: de (soms oncontroleerbare) behoefte om online te zijn. Het continu checken van je telefoon tijdens etentjes en feestjes wordt door vrienden en familieleden niet altijd op prijs gesteld.

Maar wanneer spreek je van verslaafd internetgebruik? En wat is de invloed van internet op ons gedrag? In Internetverslaving delen Vlaamse en Nederlandse wetenschappers, hulpverleners en ervaringsdeskundigen voor het eerst gezamenlijk hun kennis over deze nieuwe vorm van verslaving.

Totaaloverzicht van theorie en praktijk 

Wat weten we wel, en wat weten we nog niet? Internetverslaving bestaat eigenlijk niet, het internet is een medium en geen activiteit. Maar het internet faciliteert wel allerlei vormen van mogelijk ongezond gedrag, uiteenlopend van oude problemen in een nieuw jasje (gokken, seksverslaving), tot nieuwe problemen zoals gameverslaving en relatieproblemen door overmatig sociaal mediagebruik. Al deze onderwerpen zijn in Internetverslaving samengebracht door een redactie (Herm Kisjes, Davy Nijs en Tony van Rooij).

Hoe behandel je internetverslaving?
Momenteel behandelen hulpverleners internetverslaving vooral volgens traditionele behandelmethoden, aldus de redactieleden. Maar waar je bij verslaving aan een middel ‘niet-gebruik’ kan bepleiten, is dit bij internetgebruik bijna niet mogelijk. Herm Kisjes: ‘Wie zich internettoegang ontzegt, komt vaak in een maatschappelijk nadelige positie.’ In Internetverslaving vindt u achtergrond informatie en praktische adviezen om game- en internetverslaving te behandelen.

Actueel en genuanceerd beeld van internetverslaving

Internetverslaving biedt u een actueel en genuanceerd beeld van internetverslaving, dat u als professional, ouder, jongere, internetter, gamer of twitteraar volledig op de hoogte brengt.