
Woensdagavond werd er in Pano ingezoomd op een minder fraai gebruik van het internet: het beschikbaar stellen van kinderporno. Het meest schokkend was echter het feit dat dat gebeurt met beelden die er niet specifiek voor gemaakt werden, straffer zelfs, die gewoon van het web worden geplukt en zo geframed dat ze voor dit doel gebruikt kunnen worden. De foto’s en filmpjes komen initieel van websites van bijvoorbeeld de jeugdbeweging of de sportclub, maar kunnen ook geplukt worden van diverse online familiealbums. Dus naast organisaties die beelden van hun leden online plaatsen, moeten we ook ouders en familieleden sensibiliseren om omzichtig(er) om te gaan met onschuldig ogende familiekiekjes.
Sharenting, waarbij (groot)ouders vaak achteloos foto’s van (klein)kinderen delen op het internet, heeft dus nog verdergaande gevolgen. Dus naast de basisregel waarbij je als ouder het portretrecht van je kind garandeert door toestemming te vragen vooraleer een bepaalde foto of film te delen via je sociale media, nemen zij best nog andere voorzorgen. Enkele tips:
- Check zeker je privacyinstellingen want als deze niet goed ingesteld zijn (bijvoorbeeld alleen zichtbaar voor je vrienden op Facebook of privé op Instagram), kunnen onbekenden de beelden zien en verder delen. Hoe je dit moet doen kan je eenvoudig online opzoeken?[1] Let op: de instellingen worden van de meeste sociale media om de zoveel tijd gewijzigd. En als niet elkeen van je vrienden de beelden hoeven te zien, stel je dit ook in door bijvoorbeeld met lijsten te werken.
- Om te voorkomen dat bepaalde beelden door dit soort pedoseksuele netwerken gemanipuleerd en gebruikt kunnen worden, is het nog maar eens des te raadzaam om goed te overdenken welke beelden je wel en niet kan delen. Deel niets van je kind wat je van jezelf ook niet zou delen zoals (suggestief) naakt. En dezelfde houding geldt voor foto’s of filmpjes die anderen kunnen plaatsen van je kind. Als het voor jou niet ok lijkt, vraag dan ook dingen niet te plaatsen of te verwijderen.
- Soms wil je foto’s of filmpjes delen met een beperkte groep mensen. Doe dit enkel via niet-openbare groepen (vb. via een gesloten Facebook-groep). Je zou hier best ook steeds een soort van disclaimer bij plaatsen waarin je aangeeft dat het niet de bedoeling is dat deze foto’s via andere wegen verder gedeeld worden. En dan nog ben je uiteraard niet zeker, maar stimuleer je het mediawijs gedrag van de anderen.
- Het is zeker ook mediawijs om op geregelde tijdstippen je eigen digitale voetafdruk en die van je kind na te kijken en oude of niet langer relevante foto’s en filmpjes te verwijderen. Ook die van je kinderen dus. Maar evenzeer is het raadzaam af en toe door je vrienden en volgers te scrollen. Misschien zijn er daar wel accounts bij waarmee je geen echte link hebt en die je beter blokkeert.
17 oktober 2019
@mediapedagoog
[1] Twee websites die je kunnen helpen zijn https://www.mijnonlineidentiteit.nl/social-media-privacy-instellingen/ of https://veiliginternetten.nl/themes/situatie/welke-informatie-zichtbaar-op-mijn-sociale-media/